Passar du som hundägare?

De flesta människor älskar hundar och det är inte konstigt. De är kärleksfulla, bekräftande och lätta att ha att göra med. Har du funderat på att skaffa hund? Då är du inte ensam. Många funderar vid någon punkt i livet på att göra det och ett liv med en hund har definitivt sina fördelar. Tyvärr är det inte alla som passar att ha en hund i verkligheten och många gånger är det en idé som faktiskt bör stanna i idéstadiet. Vad är det då som avgör om du passar att ha hund eller inte? Det ska vi ta reda på i den här artikeln. Vi ska även ge dig några tips på hur du själv kan avgöra om det är en bra idé eller inte att skaffa dig en liten hårig kompis. Det stämmer att hunden är människans bästa vän, dock bör hundar ägas av vissa människor, inte av vem som helst.

Det första och viktigaste att tänka på när du skaffar hund är förstås att det är ett stort ansvar. Hundar kräver mycket av din tid och uppmärksamhet och de lever länge. Ditt liv kommer således att genomgå en stor förändring om du väljer att skaffa hund. Tänk på det lite i samma termer som att skaffa barn, fast i mindre skala. Hundar är definitivt mer självständiga än småbarn men även hundar är små i början och särskilt i valpåldern krävs det otroligt mycket engagemang från ägarens håll. Många kan bli lite chockade över vad det innebär i verkligheten att ta hand om en valp. De låter dig ibland inte sova ordentligt på nätterna, de kissar inne och biter sönder möbler. All din vakna tid är de i din närvaro och kräver din uppmärksamhet. Valparna ska senare tränas och uppfostras till att bli en skötsam och lydig hund.

Tålamod

Det kräver att du som funderar på att skaffa hund är beredd på att ge en stor portion engagemang. När det kommer till uppfostran behöver en hundägare vara bestämd och auktoritär men på samma gång tålmodig och mjuk. Om hunden inte lyckas med att lära sig en sak är det antingen på grund av att den är av en ras som är svårlärd eller på att du som hundägare har gjort fel. Det kräver alltså att en person som ska lära en hund att till exempel sitta har självdistans. Detta är otroligt viktigt, så att din frustration inte går ut över hunden. Kom ihåg att det aldrig är hundens fel. Om du funderar på att skaffa hund bör du först överlägga följande fråga: är jag en tillräckligt tålmodig person för att kunna uppfostra en liten valp till att bli en lydig och trivsam vuxen hund senare i livet?

Expertutlåtanden

Vad svarar experterna på frågan om vem som passar för att ha hund och inte? Det är faktiskt ganska entydigt: du som har tid och engagemang kan nog i de allra flesta fall passa utmärkt som hundägare. Det beror mindre på att du har en viss typ av personlighet och mer på att du har mycket tålamod och tid. Det som är viktigt är också att du inte tänker att du kan lämna bort hunden om du skulle märka att det inte passar dig. Självklart finns det vissa situationer vars enda lösning är att lämnar hunden till en ny ägare men enligt experterna är detta något av det mest traumatiserande en hund kan gå igenom. Hundar är vanedjur och har lätt att binda an till en viss person, vilket kan göra det svårt för dem att byta ägare helt och hållet. Självklart beror detta även på vem hunden lämnas över till.

Sammanfattning

Du kan vara vilken person som helst, så länge du har tid, engagemang och tålamod nog för att ta hand om en hund. För det första måste du uppfostra en valp, vilket kan vara krävande i sig. För det andra måste du vara beredd på att det är ett åtagande som varar i många år. För det tredje måste en stor del av din tid kunna ägnas åt din nya livskamrat. Vilken typ av personlighet du har spelar med andra ord ingen större roll, så länge du har intresset och förutsättningarna. Hunden är människans bästa vän och har varit det i många år och kommer förmodligen vara det i framtiden också. För alla oss som älskar hundar är det därför viktigt att ta till vara på det de kan ge oss och göra det på ett respektfullt sätt. Vi hoppas att du har haft nytta av den här artikeln – lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *