Hundens relation med människan går tillbaka tusentals år i tiden. Det finns inget exakt datum dokumenterat när vargen blev till en tamhund men det finns spår som leder oss tillbaka tiotusentals år. Relationen mellan hund och människa blev med årens gång oerhört stark i västvärlden där hundens roll gick från vakt och jakt till att bli en kär familjemedlem. För att en familjehund ska må bra krävs förutom mat, kärlek och tak över huvudet även fysisk och psykisk stimulans. Vad detta består av beror på rasens egenskaper. En stark muskulös hund som till exempel pitbullterriern behöver mycket mer fysisk stimulans medan en chihuahua behöver mer psykisk. Den förstnämnda behöver mycket tid att springa varje dag medan den sistnämnda gott och väl klarar sig med tjugo minuter och lite hjärn- och nos-gympa.
Beroende på omgivningen där du bor eller kan ta dig till finns otaligt många aktiviteter att göra med din älskade hund. Oavsett om det är en halvtimmes promenad i city där lite boll och pinnkastning i parken ingår eller om det är en heldag ute i naturen kommer din hund älska det ni gör tillsammans. Med mindre hundar kan du fokusera på försiktigare aktiviteter såsom springa på stranden eller härliga skogspromenader. Ett besök på en hundpark i närheten där den lilla krabaten får leka med andra likasinnade är inte dumt det heller. Den större, starkare hunden trivs bäst när den får trötta ut sig ordentligt. Att springa i bergen, vada i någon flod eller utföra någon syssla där den sedan blir belönad är gyllene alternativ.
Arbeta eller bara vara?
Från att klä upp sin lilla hund och spendera en utekväll på någon mysig restaurang tillsammans till att dyka ner i havet från en klippa tillsammans med sin maffiga fyrbenta livskamrat. Skalan är både bred och lång. Många väljer att ansluta sig till hundklubbar som Svenska Brukshundklubben eller att delta i lokala agility-tillställningar. En hund i dagsläget har möjlighet att få en karriär som polishund eller ledarhund, valla bondens getter och kossor eller rädda människor i krissituationer. Hunden har möjlighet att gå på dagis eller skola, till frisören eller simbassängen eller bara avnjuta en skön massage. Oavsett om hunden arbetar eller är en sällskapshund kan ni alltid leka kurragömma en liten stund varje dag. Eller varför inte bara ligga och hålla om din hund?
Din eller hundens vilja
Det gäller att hitta en sund balans i relation till sin hund. Kanske har du köpt hunden som valp från en kennel eller så kanske du har hjälpt till och räddat livet på en vuxen gatuhund från något annat land. Varje fall av att äga en hund är unikt men går samman under en gemensam grund där skötsel och hållning av husdjuret ingår. Har du till exempel valt att rädda en hund via en organisation måste du utgå från de trauman som hunden har varit med om. En hund som är rädd för vatten för att den har skendränkts av någon elak människa ska nog inte dyka ner i havet från en klippa. Att förstå varandra är inte begränsat till relationen mellan människor, utan appliceras på samma sätt med din hund.
Olika raser – olika intressen
Hunden har i princip haft tre huvuduppgifter: att jaga, vakta och att valla boskapsdjur. Det finns över 500 hundraser världen över och varje ras har någon egenskap som skiljer den från de andra. En ras vaktar huset bättre medan en annan ras är snabbare och den tredje en duktig medjägare under årets vildsvinsjakt. En annan ras har mycket starkare nos, vilket gör att den passar perfekt som en narkotikahund eller ikhund som hjälper polisen i sitt dagliga arbete. Starkare hundar har använts, och används än idag, till att slåss mot andra hundar eller andra rovdjur. Detta är självklart något hemskt och ska inte utövas. Detta är dessutom olagligt i de allra flesta länderna. Hur hundraser kategoriseras skiljer sig lite från land till land men även här finns en gemensam grund för klassificering.
Känn din hund
Oavsett om du har en jakthund, vakthund, fågelhund, vattenhund, gårdshund eller en salig blandning av olika strövare och gatuhundar gäller det att lära känna din hund, dess historia och kunna tillgodose hundens behov. Utöver att ta med hunden till veterinären för undersökningar eller vård, välja ut lämpligt foder och spendera tid tillsammans måste du och din hund även hjälpas åt i livet. Varför valde du att skaffa en hund eller varför vill du skaffa en hund? Är det en ny familjemedlem från en kennel eller har du räddat livet på en stackars gatuhund, en gammal kamphund eller en utmattad avelstik? Välj rätt atmosfär och omgivning och hitta på aktiviteter för den hund du har beroende på hundens specifika bakgrund och egenskaper. Lycka till!