Olika sätt att skaffa en katt eller hund

Många kan vittna om fördelarna med att ha husdjur och de vanligaste husdjuren vi har är katter och hundar. Om du ska ha katt eller hund brukar ofta beskrivas som en fråga om huruvida du är katt- eller hundmänniska. Det är en myt, som folk visserligen rättar sig efter, och som därför blir till verklighet. Det finns naturligtvis ingenting som säger att man antingen gillar katter eller hundar, utan båda kan vara lika älskade av en och samma person. Hur går det då till när man skaffar sig ett nytt husdjur? Vad finns det att tänka på när det kommer till den här frågan? Vi ska gå igenom den viktigaste informationen för dig som vill skaffa hund eller katt och ge dig de bästa tipsen.

Vad du bör tänka på när du skaffar hund eller katt beror delvis på vilket av djuren du har lust att äga. Var du skaffar ditt nya husdjur beror på hur du tänker kring det hela. Många som skaffar en katt eller en hund funderar på om de ska göra en insats och ta hand om en djur från ett djurhem. Det är definitivt ett bra alternativ att tänka igenom, i det att det är etiskt och alltid behövligt. Det kan dock innebära en extra ansträngning från din sida då dessa djur ofta har extra behov efter att ha varit herrelösa eller dåligt behandlade av tidigare ägare. Ska du ta hand om ett sådant djur bör du därför veta vad du ger dig in på.

spelar katt och hundar

Skaffa katt

Om du vill skaffa en katt finns det en del saker som du bör tänka igenom och beroende på vad du kommer fram till är olika sätt att skaffa katten på också att rekommendera. För det första måste du veta om du vill ha en raskatt eller en vanlig bondkatt. Om det senare alternativet är ditt behöver du inte tänka igenom det hela särskilt noga. Det fullkomligt kryllar av bondkatter och folk skänker varje år bort kattungar som de inte kan ta hand om själva. Ska du skaffa dig en raskatt kan det däremot vara bra att sätta dig in i marknaden och hitta en välrenommerad kattuppfödare. På så vis vet du vad du får och råkar inte ut för några överraskningar.

Köpa hund

När du ska skaffa dig en hund är det lite svårare eftersom hundar ofta kräver lite mer av din tid än vad katter gör. Det finns därför stora fördelar med att köpa renrasiga hundar eftersom du på så vis vet vilken typ av hund du får. Hundars personligheter bestäms nämligen till relativt stor del av ras. Renrasiga hundar är alltid dyrare än blandraser men fördelarna är ändå övervägande. För att vara säker på att du får vad du vill ha ska du därför även här vända dig till en kennel som verkar seriös och som har funnits ett tag. På så vis kan du ta reda på om de har ett dåligt rykte eller om de verkar okunniga innan du köper din hund.

Ta med dig ett husdjur från semestern

Ibland stöter man på en liten katt eller hund som bor på gatan och oftast sker detta utomlands eftersom det inte är särskilt vanligt i Sverige. Ibland händer det på detta vis att folk blir sugna på att ta hem en katt eller hund som de har träffat på semestern och det är fullt tillåtet. Vad du behöver göra är dock att låta djuret testas för sjukdomar och genomgå ett antal vaccinationer innan du tar hem det till Sverige. Det här är förstås ett sätt att skaffa hund eller katt på som oftast sker spontant och kan därför vara lite svårt att planera. Dock är det ett utmärkt alternativ om man vill göra en social insats som dessutom inte kostar dig särskilt mycket.

Sammanfattning

Hur du skaffar din hund eller katt beror alltså helt på vad du är ute efter med ditt nya husdjur. Om du vill vara säker på din sak och är ute efter en specifik ras är det alltid säkrast att vända sig till en kattuppfödare respektive kennel som har lång erfarenhet inom området. Om det inte är särskilt noga med vilken ras du ska skaffa kan du, när det gäller katter, ta över en bondkatt som någon skänker bort och när det gäller hundar kolla utbudet antingen hos uppfödare, hundhem eller om du hittar en hund utomlands. Det är ungefär vad du behöver tänka på när det kommer till olika sätt att skaffa hund eller katt på – lycka till med ditt nya husdjur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *