Lämpliga karaktärsdrag för kattägare

Katter är coola och självständiga djur. De sitter inte där man sätter dem utan har en stark egen vilja. Medan hundar kan vara gosiga i överkant och älskar sin matte/husse oavsett hur denne är funtad vill inte katten ha en överdrivet gosig undersåte. Det är nämligen en undersåte man är när man är kattägare. Katten är ett konungsligt och graciös djur med stor värdighet. I det forna Egypten var kattdjuret heligt och räknades till gudarna. Det finns fortfarande platser där katterna har en upphöjd position och deras närvaro räknas som en välsignelse. En potentiell kattägare ska alltså inte vara för klängig. Vederbörande ska vara beredd att passa upp på sin kisse och servera god mat men inte kräva för mycket uppmärksamhet utan hålla sig på behörigt avstånd. Såvida inte Ers kunglighet kissemissen vill gosa förstås. Då ska kattägaren omedelbart vara beredd att ställa upp med kel och smek.

Det är en stor skillnad på vilken kattägare inne- respektive utekatterna vill ha. Innekatten vill gärna ha en foglig undersåte som är tyst och timid och ställer upp med kel, smek och god mat under dygnets alla timmar. Utekatten däremot, kräver en cool ägare, cool i betydelsen att vederbörande ska förhålla sig lugn och kallsinnig när katten tar en av sina många och långa strövtåg. Ibland kan utekatter försvinna i flera veckor! Samma nerver krävs inte av innekattens matte eller husse. Utekatten behöver hålla uppsikt över sina ägor och markera sina revir och undersåten får icke låta sig ruckas ur balans på grund av detta. Oavsett om det handlar om en ute- eller innekatt är det bra om även kattägaren äger förmågan att roa sig själv eftersom katten sover under långa stunder och helst inte vill bli störd under sin vila. Tystlåtna och självständiga ägare är alltså att föredra.

Sömnvanor, värme och slöhet

Katterna är lättsamma djur och råder över sig själva. Av den här anledningen gör det ingenting om kattägaren är lat. Det är ett karaktärsdrag som är kompatibelt med kattens avslappnade attityd till tillvaron. Kattägarens sömnvanor är av yttersta betydelse för katten. Det är viktigt att kattägaren har förmåga att ligga still. Katten vill gärna gosa in sig bakom kattägarens knäveck och rumpa om kattägaren är en sån person som ligger på sidan. En annan lämplig kattägare är den som sover på rygg då katterna även gillar att sova på magen eller kattägarens ben. Kattägaren ska även vara givmild och tolerant då katten ibland kan breda ut sig på sängen. Kattägaren förväntas då hålla tillgodo med den del av sängen som är ledig. Värme är viktig för katten, så en kattägare med hög kroppstemperatur är idealisk så att katten kan hämta värme från sin undersåte under kalla vinterkvällar.

Skämt åsido

Om vi övergår till en mer allvarlig beskrivning av en lämplig kattägare är katten väl lämpad som sällskapsdjur åt äldre människor och personer med till exempel rörelsehinder. Katterna kräver lite omsorg och behöver inte motioneras som en hund som kräver dagliga promenader. Katten fördriver ensamhetskänslorna och isoleringen på ett förträffligt sätt. De är renliga djur och de tappar inte hår som behöver hållas efter, vilket gör katten till ett utmärkt sällskapsdjur för just äldre och rörelsehindrade. Dock kan det vara bra att ha olika arrangemang för kattens behov av att klösa på saker och ting så att katten inte ger sig på möblemanget. En klösbräda är en bra-att-ha-grej för kattägare. Raskatter med längre päls kan kräva en del omvårdnad med pälsvård. Innekatter ska man gärna klippa klorna på med jämna mellanrum. En vanlig bondkatt är inte bara ett bra sällskap utan även en av de lättsammare raserna.

Om katten själv får bestämma

Så, sammanfattningsvis, hur ser den ideala kattägaren ut om katten själv får bestämma? Vederbörande kräver inte så mycket egen uppmärksamhet. Att vara lugn och tystlåten är en fördel. Man ska även vara beredd att gosa när katten är på goshumör. Att servera god mat är en självklarhet. Det är bra om man har hög kroppsvärme och har förmågan att ligga still på nätterna eftersom katten gärna vill ligga nära och ha det varmt och gott. Det är bra om kattägaren inte är nervöst lagd för katten är ett självständigt djur som behöver mycket egentid. Utekatterna kan försvinna under långa perioder och då bör man äga förmågan att hålla sig cool. Man behöver i regel inte oroa sig över dessa försvinnanden. Att kastrera sin katt kan hjälpa men helt och hållet kan man inte förhindra kattens strövtåg. En cool, stillaliggande och avslappnad individ är således kattens ideala favoritmänniska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *