Katter i Sverige

Katter har precis som hundar domesticerats under lång tid. Att ha en katt som husdjur skiljer sig mycket från att ha en hund. Katten är mer självständig och inte i behov av att husse eller matte anstränger sig för att katten ska få fysisk stimulans. Katten är lika mycket en familjemedlem för det men en mycket mer självgående sådan. Detta har gjort katten till ett populärt husdjur och i Sverige kan man hitta perser, bengaler, brittiskt korthår, norsk skogskatt, maine coon, ragdoll och devon rex bland de vanligaste kattraserna. Vanligast är dock blandraskatter. Allra populärast i landet är raserna ragdoll och maine coon och de följs av den norska skogskatten och heliga birman. Raskatterna försäkras och registreras och i Sverige finns tiotusentals av de tre populäraste raserna registrerade.

Att skaffa en katt kan vara både lätt och svårt. Huskatter finns det gott om, de skänks bort, räddas från gatan eller ges bort till vänner och familjemedlemmar. En raskatt är oftare en dyrare historia och köparen gör bäst i att skaffa sig lite mer information om kattraserna innan köpet. En bengalkatt kan säljas för över 10 000 kronor per kattunge så lite basfakta skadar aldrig. Vissa raser är mer keliga, vissa mer fräsiga, vissa mer atletiska och slanka medan andra är tillplattade i ansiktet och klumpigare. Vissa har kort päls, andra tjock och fluffig och vissa har ingen päls alls. Variationen i utseende och beteende är stor men i grund och botten är de kattdjur och de delar således på de vanliga egenskaperna hos en katt.

Ragdoll

Ragdollrasen avlades fram på 60-talet och kommer från Kalifornien. Rasen är medelstor till stor med vitbeige päls med mörkare tecken på tippen av tassar, svans och öron. Ögonen är oftast blå och rasen är väldigt kärleksfull och tillgiven. Rasen fäller ganska mycket och pälsskötsel kan vara svårt. I övrigt är det en pratglad katt och relativt frisk från sjukdomar. Den passar bra ihop med övriga husdjur och barn i familjen. Ragdolls är smarta, glada och väldigt lekfulla. Tyvärr drabbas de ibland av hjärtproblem och njurproblem. Katter av denna ras är särskilt utsatta för att stjälas och sedan säljas vidare och ägare till ragdolls uppmanas att hålla sin katt under uppsyn om den går ut från huset eller tomten. Ägare uppmanas även att borsta sin ragdoll en till två gånger i veckan.

Maine coon

Denna ras är också medelstor till stor och katten har blank, skinande, tjock päls. Ögonfärgen varierar från grön till guld och kopparfärgat. Pälsen kommer i många färger men silver och sköldpaddsfärgad päls är vanligast. Rasen är muskulös och robust och användes från början som motsvarigheten till en brukshund men i kattens fall fick den arbeta med att hålla utrymmen fria från råttor och andra gnagare. En Maine coon älskar sin familj och är väldigt tillgiven och snäll. Katten kräver dock lite mer motionsyta om denne hålls inomhus och hyllor och platser att vistas på på väggarna är ett bra sätt att tillgodose detta behov. Maine coon avlades fram på 1800-talet i USA och spreds snabbt världen över. Daglig pälsvård är ett måste och det rekommenderas att ägaren börjar med detta i ung ålder.

Norsk skogskatt

Även den norska skogskatten är en stor och robust katt, med lång päls, stor tjock svans, spetsiga öron och tjock underpäls för att klara av låga temperaturer. Färg på päls och ögon varierar. Denna kattras är dokumenterad enda sedan vikingatiden. Katten är pratglad och älskar att klättra högt i träd eller på hyllor, staket och hustak. Som raka motsatsen till andra katter klättrar skogskatten ner för ett träd med huvudet före. Katten har ett vilt och unikt utseende och kommer som namnet förutspår från Norge. Rasen var nära att försvinna under 1900-talets första decennium men genom hårt arbete kunde kattens populationsmängd stabiliseras under 60-talet och aveln tog fart. Katten har klarat sig relativt bra från sjukdomar men kan drabbas av två ärftliga sjukdomar, glycogen storage disease (GSD IV) och hypertrofisk kardiomyopati.

Andra populära raser

En annan väldigt populär kattras är perser. Katten är inte lika atletisk och rörlig av sig som ovan nämnda raser och en perserkatt kan lätt bli överviktig. Katten har ett tillplattat ansikte och fluffig päls som varierar i olika färger. Den härstammar från forntida Persien (nuvarande Iran) och spreds till Europa under 1600-talet och blev under 1800-talet en populär utmanare till landets etablerade raskatter. Persern är en väldigt populär katt i Sverige men har tappat placeringar bland landets mest populära raser de senaste 30 åren. Rasen avlades tidigare med siameskatter och gav upphov till birmakatten. Även bengalkatter är väldigt populära och med sitt utseende som påminner om en tigers är det inte svårt att förstå varför man väljer en sådan. Rasen räknas som en hybrid av vildkatt och tamkatt och ägare uppmanas vara uppdaterade i ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *