Kattens och hundens ursprung – Hur de blev våra bästa vänner

Människan har förtrollats av katter i tusentals år. Deras vackra uppenbarelse, tillgivenhet och egensinniga väsen är egenskaper som har tilltalat många människor, samtidigt som de är ett mycket socialt djur som älskar att bli ompysslade. Kattfamiljen är uppdelad i två delar där de flesta stora kattdjur tillhör släktet Panthera. De små kattdjuren som till exempel europeisk vildkatt, djungelkatt och tamkatt tillhör släktet Felis. Tamkattens historia har alltid varit komplicerad för forskare att förstå. Exakt när de första vildkatterna tämjdes vet man inte. Det finns nya fynd som visar att det fanns tamkatter i Kina redan för 5 500 år sedan, 3 000 år tidigare än vad man trott. Även om kattens historia är lite okänd vet man att de härstammar från den nordafrikanska och sydvästasiatiska vildkatten Felis silvestris lybica. Det finns tecken på att människor höll katter på Cypern redan för 9 500 år sedan men man vet inte om dessa katter var fullt domesticerade.

Hunden tillhör en rovdjursfamilj där varg, räv, hyena och schakal också ingår. Att hunden alltid har varit människans bästa vän är uppenbart i historien. Hunden har alltid varit människans äldsta följeslagare. Gravfynd visar att hunden fanns som husdjur redan för 14 000 år sedan. Redan under stenåldern uppskattades den som bruksdjur och sällskap. På så sätt blev hunden det allra första djuret som började leva med människor och blev så småningom ett husdjur. De första arkeologiska fynden är 11 500 år gamla och kommer från sydvästra Asien. Hunden härstammar från gråvargen och från början levde de i flock. För att kunna överleva bosatte de sig nära människorna och levde på deras matrester, vilket gjorde att de blev tamare för varje generation. En annan teori är att man fångade vargarna och sedan tämjde dem. Forskarna tror att hundens domesticering var en mycket långdragen process och man vet inte exakt när den började.

Tamkattens utveckling

Resan från kattsläktets vilda ursprung till dagens mysiga sällskapsdjur som ligger och spinner i våra knän har varit lång och komplicerad. Om man talar om den resan i evolutionens tidevarv har den dock gått lika snabbt som en blinkning. Det finns många väggmålningar från Egypten som redan 4 000 år före vår tideräkning visar katter som deltar i att bekämpa skadedjur. Omkring 1 700 år före vår tideräkning hade katten gått från att vara en skadedjursbekämpare och råttjägare till att bli ett älskat och ganska bortskämt sällskapsdjur i Egypten. Katten blev mycket omtyckt av människan när jordbrukssamhället började växa fram. Katter som alltid verkade ha livnärt sig på att jaga råttor och möss lockades till byn av dess spannmålslagring som drog till sig råttor. Jordbrukarna såg en minskning av gnagarna och välkomnade katterna till sina hem. Tamkatter togs även ombord på fartyg för att de höll undan skadedjuren.

Hundens utveckling

Hunden härstammar från gråvargen och började leva med människan redan 30 000 år före Kristus. Vargarna började röra sig runt människornas boplatser för att äta deras matrester och blev på så sätt, generation för generation, allt tamare. Människorna såg nyttan i att ha djuret nära sig. Det skyddade dem mot andra farligare djur och hjälpte dem vid jakt. Var exakt denna domesticering tog sin början är inte helt klart, även om forskning tyder på att det var i Östasien. Domesticeringen har enligt forskarna skett i två steg. I det första steget valde vissa vargar att följa människan som då var jägare. Vargarna som närmade sig var mest troligt de sociala och minst osäkra i flocken. I det andra steget insåg djuret att det, genom att närma sig människorna, kunde dra fördel av dem i form av tillgång till mat och skydd. Människan i sin tur hade nytta av dessa intelligenta djur som varnade för faror och dessutom kunde hjälp till vid jakt.

Dagens husdjur

Dessa vackra och intelligenta djur har gått en lång väg för att bli de älskade husdjur de är idag. Genom historien har de beskyddat våra hem från faror och skadedjur och de har levt sida vid sida med oss sedan länge. På så sätt så har vi kommit varandra nära. Att leva med katter och hundar är inte bara en källa till underhållning, njutning och glädje utan det innebär också en vän för livet. Det har dessutom bevisats att människor som har en hund eller en katt som sällskapsdjur besöker läkare mer sällan än andra. Människor som har husdjur har mer sällan depressioner och stressjukdomar. En hund eller en katt lever alltid i nuet. Det finns inte några bekymmer kring vad som måste ordnas tills i morgon eller ältande över att det blev som det blev i går. Bara en blick mot din fyrfota vän kan ge dig lite perspektiv på tillvaron.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *