Katt och hund – går de att kombinera?

Både hundar och katter kommunicerar med hjälp av sina kroppar. En lycklig hund visar sin glädje genom att vifta på svansen och vrida på huvudet, medan en katt rör svansen långsamt fram och tillbaka för att kommunicera motsatta känslor såsom ilska eller förbittring. Samma sak gäller de båda djurens röstbaserade uttryck, en hotad hund morrar medan en katt som är tillfreds med tillvaron spinner. Kroppsspråket är en viktig skillnad mellan de båda djuren och kan ibland leda till en del förvirring. Forskning har däremot visat att katter som lär sig att tala hundens språk, eller vice versa, kommer bra överens. Hur väl dina båda älsklingar lyckas husera ihop handlar alltså till stor del om kommunikation över gränserna – inte helt olikt det sätt vi människor knyter våra vänskapsband på. Med lite gammal hederlig språkinlärning är det alltså fullt möjligt att bygga en fredlig relation katter och hundar emellan.

En annan skillnad mellan de båda djuren är deras naturliga instinkter att jaga respektive jagas. Även om katter i grund och botten är ett rovdjur med sikte på vild fångst och hunden kan leva ett gott liv som fredlig växtätare är myten om den flyende katten – följd av en hetsigt jagande hund – inte helt osann. När katter befinner sig i en obekväm situation väljer de inte sällan att smita därifrån. Hundar väljer däremot oftare att jaga då flyende villebråd triggar deras naturliga jaktinstinkt. En flyende katt kan alltså – precis som på film – leda till en hetsig och lätt hotfull hund. För att förhindra sådana situationer kan du hålla din hund kopplad, på så vis hindrar du detta klassiska mönster från att uppstå mellan dina husdjur. Du kan även se till att din katt har tillräckligt med praktiska gömställen i närheten. Eftersom katter är bra på att klättra duger ett träd eller andra upphöjda objekt utmärkt.

Vem får komma hem först?

Om du är både katt- eller hundmänniska och helst vill ha det bästa av två världar kan det vara viktigt att fundera över vem som ska få flytta in först. Det är såklart inte alla som har möjlighet att välja men om du inte redan har en hund boende hos dig bör du börja med att skaffa katt. Se till att katten får gott om tid att komma till rätta innan du börjar leta efter en hund. Det är viktigt att katten känner sig trygg och säker innan hunden flyttar in. När det väl är dags att välkomna hunden in i hemmet bör katten inte vara äldre än sex månader gammal och hunden inte över ett år. Enligt forskning ökar dessutom chanserna att de båda djuren inte råkar i luven på varandra ju yngre dessa är, eftersom de då ännu inte har hunnit utveckla tillräckligt starka vanor för att gå varandra på nerverna.

Dags att bekanta sig med varandra

Efter att hunden har flyttat in i hushållet är det dagt för nästa steg – att nosa på varandra. Precis som människor behöver djuren tid att lära känna varandra för att bli bekväma i varandras sällskap, det är alltså inte läge att tvinga fram en vänskap. Om du själv är för ivrig att förena dina älsklingar kan det tyvärr få motsatt effekt. Att placera djuren mitt emot varandra i en klassisk lära-känna-varandra-position kan exempelvis leda till en vettskrämd katt eller en hund som blir riven och skyr katten som pesten hädanefter. Försök istället vara varsam och tålmodig. Acceptera att ömsesidig vänskap är en process som växer fram stegvis. Du kan till exempel dela din bostadsyta i två med hjälp av en skiva eller ett galler och låta djuren vänja sig vid varandras indirekta närhet. Efter ett par dagar kan du prova att lyfta bort skyddet – men se till att koppla hunden och klippa kattens klor innan!

Förstärk banden genom att vara lyhörd och varsam

Det kan förstås hända att djuren råkar i luven på varandra, även om du har gått varsamt fram. Detta är helt naturligt, alla djur är olika och reagerar på olika sätt. Här är det återigen viktigt att ge dina djur ordentligt med tid att vänja sig vid varandra. Tålamod och tillit till processen är nyckelord. För att underlätta förloppet kan du placera ut de respektive djurens mat och drycker en bra bit ifrån varandra då dessa områden är lite extra känsliga för främmande besök. Har du möjlighet att placera ut maten i två separata utrymmen är det toppen. Var noga med att plocka undan djurens måltider för att undvika att det norpar mat av varandra – att konkurrera om mat skapar onekligen en upplevelse av rivalitet. Glöm inte bort att belöna båda djuren när de uppför sig trevligt mot varandra och var snabb med att bryta när bråk uppstår. Med lite tur kan en blomstrande vänskap byggas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *