Hund eller katt?

Vi har nog alla fått frågan någon gång: är du en hund- eller kattmänniska? Det vill säga: vilket husdjur personifierar du dig mest med? En sak är säker – det kan förändras. Från att ha varit en hundmänniska kan man förmodligen bli en kattmänniska och vice versa. För när man väl skaffar ett husdjur kommer det förmodligen kvitta. En hundvalp eller en kattunge – bägge kommer hänföra dig med sin oslagbara charm! Hur ska du då tänka kring hunden eller katten som husdjur? Hundar måste till exempel rastas, tas om hand och passas på ett helt annat sätt än katter. Samtidigt blir ju hunden på ett sätt en extra familjemedlem – på ett mer direkt sätt än den självständiga katten. Hund eller katt? Vad passar dig?

Katter kräver mycket mindre tid än en hund. De är dessutom enklare att ha om du exempelvis bor i lägenhet. Samtidigt är många emot att ha katten som ett inomhusdjur men faktum är att du kan lära katten gå på promenad om ingen möjlighet till egen utomhusvistelse finns. Andra alternativ kan vara kattstegar upp till fönster, då kan katten själv gå ut och in som den vill. Katten är mycket mer självständig än hunden. En hund kan inte släppas lös vind för våg. Betrakta snarare en hund som en treåring som aldrig växer upp – en sann charm med att ha hund. De behöver dig som person, långt mycket mer än katten. Möjligtvis är detta anledningen till att hunden kallas människans bästa vän och inte katten.

Olika kattraser – olika temperament

En del vet inte att kattrasernas olika personligheter och temperament är nästan lika framträdande som de olika hundrasernas temperament och personligheter. Från en perserkatt till en abessinier, båda med olika utseende och specifika karaktärsdrag. En orangefärgad abessinier brukar gå bra ihop med både andra husdjur och främlingar och gillar att ge sig iväg på egna äventyr. Perserkatten brukar älska att gosa i soffan och har ofta en favoritmänniska i familjen som den aktivt söker upp och vill få uppmärksamhet från. Självklart är det dock så att hur du uppfostrar och behandlar ditt husdjur alltid har störst betydelse för vilken personlighet ditt husdjur kommer utveckla. En annan viktig faktor är vid vilken ålder din katt kommer in i bilden. En kattunge kommer du kunna sätta stor prägel på genom hur du uppfostrar den.

Hund eller katt

Katt eller hund vid allergi

Det är stor skillnad på vilka katter som riskerar att framkalla allergi än andra. Det finns en hel del kattraser som även allergiker kan klara av att ha som husdjur. Allergi är något som många utvecklar idag och det är inte kul att skiljas med ett nytillkommet husdjur på grund av upptäckta allergier. Tyvärr är allergier något som blir allt vanligare i dagens samhälle. Låt oss gå igenom några kattraser som passar vid allergi. Sphynxkatten är hårlös, vilket ger den ett speciellt utseende. Den kräver en del omvårdnad på grund av sitt utseende. En annan katt som har hår men som ändock brukar kunna innehas av allergiker utan att framkalla reaktioner är raserna Cornish Rex och Devon Rex. Vad det gäller allergivänliga hundraser kan man prova American Indian Dog, en dvärgpudel eller en Bichon Frisé.

Hunden förblir människans bästa vän

Något som hundar verkligen är bra på är att visa hur de känner. Det viftas infernaliskt på svansen när husse eller matte återvänder hem efter jobbet, snålvattnet rinner i floder och det vattnas verkligen i munnen när hunden ser något gott. Överlag kan det förmodligen sägas att hunden har fler mänskliga drag än katten, vilket inte är konstigt. Hunden har varit domesticerad i tusentals år och följeslagare med människan mycket länge. Även katten har varit ett nyttodjur för människan alltsedan pyramiderna och faraos tid – för att hålla råttorna borta från skördarna. Dock kan man inte säga att katten blivit fullt ut lika domesticerad som hunden. De är aningen mer vilda än tama men självklart finns individuella skillnader. Det finns hundar som är mer som katter och det finns katter som är mer som hundar.

Sammanfattning

Att göra en jämförelse mellan hundar och katter blir lite som att sortera äpplen och päron. Det är båda goda frukter men med olika fördelar och nackdelar. Egentligen är tid, plats och resten av livspusslet en lika stor faktor som frågan om man är en hund- eller kattmänniska. Det är bättre att ställa frågan: är du en husdjursmänniska? Om svaret är ja, väg in tidsaspekten och om det finns möjlighet att välja – gör det med omsorg. För oavsett om du väljer en hund eller en katt kommer den behöva kärlek, mat och sällskap. Kom ihåg att ju mer tid och energi du lägger ner på ditt husdjur, desto mer tillgivet och lojalt kommer det bli. Hund eller katt – det är din levnadssituation och vilja som avgör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *