Förbered ditt hem för katt eller hund

Många drömmer om att skaffa en katt eller hund och det finns många anledningar till detta. Det är mysigt att ha ett husdjur och för många kan det förhöja livskvaliteten avsevärt att skaffa sig en ny liten hårig vän. Det kräver också att man är beredd på förändringen – för det är en förändring, och många gånger en ganska stor sådan, att skaffa sig en katt eller hund. Det kommer leda till ett behov att anpassa många faktorer i livet till den nya familjemedlemmen och det sker naturligtvis med fördel på ett smidigt och noga genomtänkt sätt. Inte minst gäller detta hemmet. Hur ser ett hem ut, som är bra förberett för att skaffa en katt eller hund? Det ska vi gå igenom i den här artikeln. Följ med och skaffa dig kunskap om hur du kan förbereda ditt hem inför ankomsten av ett nytt husdjur på bästa sätt!

Det första som du behöver veta är att det ofta kan komma på bekostnad av ett visst slitage av interiören när man skaffar sig ett nytt husdjur som en katt eller hund. Hundvalpar, till exempel, har ofta en ovana att bita på sladdar, skosnören och annat. Därför kan det vara bra att, så långt det är möjligt, gömma sådana saker för den nya familjemedlemmen. Kanske kan du införskaffa en möbel som du kan ställa in dina skor i och kanske kan du försöka gömma sladdar bakom möbler. Katter är ofta bra på att förstöra soffor och ibland även tapeter, då de gillar att vässa sina klor mot en lodrät yta. Köp gärna en kattmöbel som de kan använda till dessa aktiviteter istället för dina favoritmöbler. På så vis får katterna ett alternativ och kan utföra sina behov, utan att din inredning behöver ta skada för den saken.

Säkra hemmet

Det kan vara bra att inte gömma undan ömtåliga saker och möbler som du inte vill att ditt nya husdjur ska bita eller riva i, utan istället införskaffa alternativ till dem. När det gäller sådant som vaser och krukor som lätt ramlar ned kan det vara bra att säkra dem, så att inte katter och hundar kan orsaka kaos så fort du går hemifrån. Man vill gärna kunna leka med sin hund och kasta en boll åt den att hämta, utan att den river ned hela huset på kuppen. Ett alternativ är dessutom att låta katten eller hunden vistas i vissa rum och i andra inte. Detta alternativ underlättar anpassningen av hemmet, eftersom inte hela lägenheten eller huset måste göras säkert för ett djur att leka i, utan bara de rum där djuret eller djuren får vistas. Detta är ett enkelt och effektivt sätt att säkra hemmet på.

Hundar är ofta ögontjänare

Det går också att i viss mån träna ditt husdjur att bete sig på vissa sätt i hemmet. Om du inte vill ha hundhår i soffan kan du ganska snabbt lära din hund att det inte är tillåtet att vistas där. Vad som kan vara bra att tänka på är dock att hundar ofta är ögontjänare. Låter du din hund vara hemma själv en stund är risken stor att den lägger sig i soffan, trots att den vet att du inte uppskattar det. En enkel lösning på ett sådant problem är att helt enkelt ha en filt på soffan som du kan lägga på och tvätta vid behov. Detsamma gäller förstås sängen. Det är viktigt att bestämma sig i förväg vilket förhållningssätt man ska ha till det nya husdjurets vistelse i olika rum och på olika ställen och sedan anpassa hemmet utefter det man har bestämt sig för.

Sammanfattning

Det kan vara bra att gömma undan ömtåliga saker, att gömma sladdar om din valp tenderar att bita på dem och att ställa undan skor. Du kommer märka med tiden om ditt husdjur gillar att bita sönder saker och kan efter hand anpassa ditt hem därefter. Det är förstås viktigt att i början vara beredd på att eventuellt kunna offra en del av dina tillhörigheter när du skaffar dig en hund eller katt. Risken är stor att den nya familjemedlemmen har sönder något. Det är något du får räkna med. Förutom det redan sagda är det förstås viktigt att tänka på kattens eller hundens egen säkerhet. Finns det något i lägenheten som djuret kan skada sig på? Sådant kan förstås vara vaser som kan gå sönder och bli till vassa skärvor eller förpackningar med hälsoskadligt innehåll. Att säkra hemmet är viktigt, både för dig och ditt husdjur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *