De mest populära hundraserna att ha som husdjur

Labrador retriever med sitt milda temperament, sitt lättlärda sinne samt vilja att vara till lags hamnar på en stark förstaplats och är en ras som varit en stor favorit sedan länge. Idag är detta en av våra mest populära raser. Labradoren är en stor favorit som familjehund då den går väldigt bra ihop med barn men även fungerar bra som servicehund eftersom den har så lätt för att lära sig. Labradoren upplevs sällan som en svår hundras, vilket förklarar dess stora popularitet. Viktigt att komma ihåg är dock att labradoren klassas som en stor hund och behöver både rikligt med motion och mental stimulans för att må som allra bäst. Är man villig att lägga ner lite tid har man en fantastiskt härlig livskamrat i labradoren att uppleva mycket med.

Golden retriever kammar hem en andraplats och många trot är detta är samma ras som labradoren, fast med längre päls. Absolut, de båda raserna är, förutom pälsens längd, mycket snarlika men det finns ändå vissa saker som skiljer dem åt. Golden retrievern upplevs mer som en ren och skär sällskapshund medan labradoren är mer en arbetshund. Golden retrievers kännetecknas främst av deras vänliga och mjuka temperament, vilket gör att de passar mycket bra som familjehund, även i de hem där det finns mindre barn. De är lättlärda och gillar att vara sin matte och husse till lags, precis som labradoren. Golden retriever är en bekväm familjehund för den lite aktivare familjen helt enkelt, eftersom den, precis som labradoren, kräver en hel del motion.

Chihuahua – världens minsta hundras

Att världens minsta hundras, chihuahua, tar hem bronsplatsen är kanske inte så förvånande. Rasen har slagit igenom enormt på sista tiden och är idag ett starkt förstaval för många hundägare som ska skaffa sig en fyrbent kompis. Chihuahuan är, med sin ringa storlek, praktisk på många sätt då den är lätt att ta med sig överallt, den kräver inte lika mycket motion som en stor hund och ett av rasens favoritintressen är att ligga i soffan och mysa med sin ägare. Förutom det har de också en enorm charm och personlighet som vem som helst skulle falla för samtidigt som de är otroligt söta. Man får dock inte luras av dess storlek och tro att det är en väskhund, utan även chihuahuan behöver daglig och varierad motion för att må bra.

Den ståtliga schäfern

Schäfern kammar hem fjärdeplatsen över de mest populära hundraserna. Inte särskilt konstigt, med tanke på att denna hundras har varit populär sedan många år tillbaka. Rasen används idag som familjehund men framförallt inom poliskåren som polishund. Schäfern kan tyckas ha ett lite skräckinjagande och respektfullt utseende, vilket gör att den går hem som polishund. Att den dessutom är väldigt lättlärd och följsam gör den till en exemplarisk arbetshundar där det krävs stort fokus och motivation. En schäfer kan dock fungera minst lika bra som en familjehund, så länge man ser till att aktivera den både fysiskt och mentalt för att den ska må bra. Gör man inte det kan man riskera att få en schäfer som tar sig friheter och skapar obehagliga ovanor.

Den spänstiga jack russell terriern

På femte plats kommer den charmiga jack russell terriern. Denna lilla söta varelse har fångat många hundägares hjärtan och fortsätter charma allt fler. Rasen har en behändig storlek som gör det enkelt att ta med den överallt och samtidigt är den väldigt aktiv för sin storlek. Den lämpar sig därför mycket bra för den som vill ha en mindre hund men samtidigt vill kunna gå långa promenader, träna någon hundsport eller kanske rent av jaga med sin hund. Jack russell terrier är nämligen i grunden en jakthund och en mycket bra sådan. Många jägare skaffar sig en jack russell terrier då de är snabba, spänstiga och fullkomligt förtjusta i att jaga. Dock går det bra att ha en jack russel terrier som enbart sällskapshund också, så länge den får aktiveras och stimuleras regelbundet.

jack russell

Den trogna taxen

På sjätte plats kommer vår kära tax. Taxen är såklart också en av våra mest populära hundraser och har så varit under en lång tid. Precis som jack russell terriern är även taxen en jakthund och fungerar mycket bra som det. De allra flesta som idag har en tax använder den just till detta. Det finns tre olika pälsvarianter av taxen: korthårig, långhårig samt strävhårig. Den strävhåriga taxen används vanligast till jakt medan den långhåriga taxen är vanligast som ren sällskapshund. Det finns även dvärgtax och kanintax som båda är lite mindre än den normalstora taxen och används mer sällan till jakt. En tax behöver rikligt med motion för att må bra och något man ska komma ihåg är att taxen tyvärr oftare drabbas av diskbråck än andra raser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *