Att träna en katt

Katter är ett av våra vanligaste husdjur och bredvid hundar är de definitivt ett av folks go-to-alternativ när de ska skaffa husdjur. Att man kan träna hundar är de flesta på det klara med men hur är det med katter, kan man träna dem? Om ja, vad kan man lära dem och hur går man tillväga? Det ska vi gå igenom i denna artikel. Här presenteras du för metoder för att träna en katt och vi berättar vad du behöver veta för att förbättra dina chanser att kunna lära din katt det du vill att den ska kunna. Följ med oss på en resa genom katträningens värld – en inte lika vanlig aktivitet som att träna hundar men väl så lönsam om man lyckas!

För att kunna träna din katt måste du veta hur den tänker och hur den beter sig. Katter är inga hundar, alltså inga flockdjur, som kan anpassa sig till en ledare som i detta fall utgörs av dig. Din katt bryr sig mer om att vara sig själv till lags. Med detta sagt går det ändå att lära katter saker. Detta är viktigt vid exempelvis borstning av katten eller vid de tillfällen då den behöver undersökas. Kanske vill du inte att din katt katt går över arbetsytorna i köket? För att lära den att inte göra det bör du anpassa dig till kattens väsen och ta dig ned till dennes nivå för att få den att förstå att ni ska leva ett liv i kompromiss.

Grundregler

Allra först måste du förstå att katter inte kan begripa bestraffningar. Att belöna ett gott beteende fungerar mycket bättre. Låter det svårt? Lär dig helt enkelt bara dessa tre begrepp: respektera, främja, belöna. Först om respekt: det är viktigt att du beter dig kattvänligt. Visste du till exempel att katter hatar att bli stirrade på? Eller att de har svårt att stå ut med plötsliga ljud? Främjande, i sin tur, betyder kontinuitet och upprepning. Om din katt gör något som du inte gillar, säg lugnt men bestämt nej. När den gör något som du uppskattar, ge den alltid uppskattning. När det kommer till belöning kan det röra sig om två saker: kattgodis och kel med uppmuntrande ord. Båda ger mycket välbefinnande för katten.

Vänj katten vid att bli fasthållen

De flesta katter gillar av instinkt inte att plockas upp. Ju tidigare du vänjer din katt vid detta, desto bättre. Många människor lär sina katter dåliga vanor utan att tänka på det. De plockar upp sin katt och sätter ned den direkt då den verkar vantrivas. På detta vis lär sig katten att den kan få sin vilja igenom bara den visar det. Bättre är om du, när du plockar upp din katt, håller fast den – på ett kärleksfullt sätt, naturligtvis – så att den lär sig att det inte är någon mening med att värja sig. När den lugnar sig kan du berömma den och därefter sätta ned den. På så vis lär den sig att inte bli orolig när du plockar upp den.

En katt med klös

Kan man lära katter att inte riva hål i saker? Nej – katter älskar att vässa sina klor. Det är ett revirbeteende och det tränar dessutom kattens muskler. Det betyder dock inte att du nödvändigtvis måste leva med att katten river hål på alla dina möbler. Lär din katt att vässa sina klor någon annanstans! Eftersom katter älskar att riva på grova ytor är det att rekommendera att skaffa ett klösträd. För att lära katten att klösa på kattmöbeln kan du leka med katten i närheten av den och belöna den särskilt när den använder klösträdet. På så vis kan du få din katt att fortsätta med sitt naturliga beteende men på andra ställen än på dina favoritmöbler. Det är bra för dig och bra för katten!

Klickerträning

Förutom det redan sagda finns det en lite modernare metod som du kanske snarare förknippar med att träna hundar än katter, nämligen klickmetoden. Du har helt enkelt en liten manick med vilken du kan producera ett klickljud och när katten gör som du vill klickar du med den samtidigt som du ger den en bit kattgodis. På så vis lär sig katten att förknippa klicket med något positivt och efter hand kan du fasa ut godiset och bara använda dig av klickern. Detta är ett djurvänligt och billigt sätt att lära ditt husdjur att göra som du vill. Vi hoppas du har lärt dig något nytt i den här artikeln och att du lyckas bra med ditt nya projekt. Lycka till med att träna din katt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *