Aktiva katter är friska katter

Man tänker inte alltid på att katten, som är ett av våra mest omtyckta husdjur, även är ett rovdjur. I det vilda jagar katten sin egen föda och aktiverar sig på ett naturligt sätt. Jaktinstinkten är djupt nedärvd och något som måste underhållas hos tamkatten. Det är extra viktigt för innekatter att bli aktiverade, då de kanske lever på en begränsad yta och har enkel tillgång till föda. Aktivitet betyder även motion för katten och motion är minst lika viktigt för katter som för människor. En överviktig katt kan drabbas av bland annat diabetes och urinvägsproblem. Även ledproblem är vanliga hos överviktiga katter. Aktivitet och lek förebygger sådana sjukdomar och problem samtidigt som det hjälper till att hålla psyket stabilt hos katten.

Att vara aktiv tillsammans med sin katt har en mängd positiva effekter, inte bara för katten utan även för ägaren. Leken ger inte bara katten motion, den stärker även bandet mellan ägare och katt samt mellan katten och andra människor. En katt som aktiveras är mindre benägen att klösas och attackera till exempel fötter eller händer. Aktiva katter blir även lugnare under övriga tider. Om man till exempel har lekstunder innan man ska gå och lägga sig tröttar katten ut sig och gör av med uppladdad energi. Då håller den sig oftast lugn till morgonen utan att störa sin ägares nattsömn. En innekatt bör aktiveras minst två gånger per dag men det får gärna blir fler än så. Vilken aktivitet som är bäst varierar från katt till katt. Nedan kommer några tips att prova!

Leksaker

Det finns en uppsjö kattleksaker att köpa men det går precis lika bra att tillverka dem själv. En pappersbit på ett snöre fungerar bra, likaså en pingisboll eller en blompinne med ett grovt snöre. Var försiktig och se till att det inte finns några smådelar som katten kan svälja. Se även till att de snören som används inte är för tunna så de går av eller blir vassa om de spänns. Leksaker som låter kan vara extra intressanta för katten. Det kan vara prasslet från papper eller en liten bjällra. Glöm inte bort att leka aktivt med din katt. Släpp inte bara en leksak på golvet, utan ta fram leksakerna vissa tider och lek med din katt. Ta sedan undan leksakerna. På så sätt behåller katten intresset och nyfikenheten för leksakerna.

Katträd och klätterställningar

I handeln finns flera varianter av katträd, stora som små. En del är så stora att det är mer rättvisande att kalla dem klätterställningar! Gemensamt för dem är att de brukar vara klädda med tyg och ha någon form av utrymme som katten kan krypa in i och flera plattformar som katten kan ligga och spana ifrån. Det finns även möjlighet för katten att klösa och vässa klorna på dessa. Ett katträd ger katten möjlighet att få utlopp för sitt klätter- och klösbehov. Katträdet har ofta inbyggda leksaker i form av bollar eller liknande som katten kan leka med. En av de stora fördelarna med katträd är att de alltid finns tillgängliga för katten. Även om ägaren inte har tid för lek eller inte är hemma finns trädet där för lek och aktivitet.

Promenader

Att gå ut och gå med sin katt är väldigt annorlunda jämfört med att gå ut med en hund. En katt går sin egen väg och utforskar i sin egen takt. Den rör sig sällan som en hund och det är svårt att få den att gå regelrätta promenader. Att vara ute är ändå en bra aktivitet för katten. Allt som behövs är en sele och ett koppel. Prova ut selen så att det sitter ordentligt. En sele ska sitta stadigt utan att klämma men ska samtidigt sitta åt så att katten inte kan ta sig ur den. När man går ut med en innekatt bör man tänka på att försöka välja en så lugn miljö som möjligt. Katten kan tycka det är obehagligt att sitta fast och kan bli rädd för plötsliga ljud och liknande.

Miljön

Glöm inte att även miljön kan bidra till att aktivera katten. Det går att möblera sitt hem så att det skapar en intressant värld för katten. Ett sätt är att placera hyllor i olika höjd som katten kan klättra upp på. Se bara till att inte ställa något ömtåligt på dessa hyllor. Katter är smidiga djur men även de har sina begränsningar. Ett annat tips är att ge katten tillgång till en fönsterbräda där den kan ligga och spana. Därifrån har katten inte bara utsikt mot världen utanför, den har även uppsikt över rummet, vilket är viktigt för många katter. Låt även kartonger stå framme en stund. En stor tom kartong är oemotståndlig för de flesta katter. Möjligheterna är oändliga! Utforska vad som aktiverar just din katt. Det viktiga är att alla katter regelbundet är aktiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *